понедељак, 22. јул 2013.

MARINIRANI ŠAMPINJONI

Ovako sam ih nekad pravila i onda potpuno zaboravila na taj recept,dok me skoro moja ujna ne podseti za njega.Ovaj recept smo nas dve dobile od moje drage kume, koje nema više među nama. 

Sastojci:

 500 g šampinjona
 100 ml ulja
 po potrebi sirće
 1 kašika soli
  male glavice ljutike/aljme/arpadžika
 1 kašičica italijanskog začina
  beli luk
  lovorov list
  biber u zrnu
  svež ruzmarin
  majčina dušica/timijan
  mali sitni feferončići

Priprema:


Birati sitnije šampinjone,dobro ih oprati i iseći im drškice da su kraće.
Staviti ih u šerpu i naliti sa vodom,dodati kašičicu soli,pola količine ulja,sitne glavice ljutike ( kod nas ima vrlo sitna vrsta luka koja se zove pearl onions, ja njih koristim ) oljuštene čenove belog luka i ako su čenovi krupniji, iseći ih na pola,lovorov list,kašičicu italijanskog začina,male sitne feferončiće i sve to pustiti da provri.

Kad je provrelo, smanjiti malo temperaturu i kuvati oko 5 minuta,da polako vri.
Skloniti sa ringle.
U čiste i zagrejane tegle sipati šampinjone zajedno sa ostalim povrćem, dodati u tegle opran ruzmarin i majčinu dušicu.
Naliti sa jednom trećinom tečnosti u kojoj su se kuvali šampinjoni a ostatak sa sirćetom... ako ne volite previše kiselo, stavite pola pola.Zaliti sa ostatkom ulja.
Zatvorite tegle i ostavite da se potpuno ohlade.
Čuvati na hladnom mestu ili špajzu.
Ja ne pravim veliku količinu,jedna tegla mi je dosta,kad potrošim pravim ponovo.
Jednom, kad teglu otvorite, držati je u frižideru.

Poslužiti uz razne vrste sireva, hladnih narezaka i hleba.

Prijatno!!!!


4 коментара:

  1. Volim kisele šampinjone, ali nikako da ih pripremim. Tvoji šampinjoni sa svim ovim začinima deluju baš atraktivno...

    ОдговориИзбриши
  2. Ja isto, uvijek dobijem na poklon ukiseljene vrganje i to mi je nešto presavršeno. I ovo sa šampinjonima mora biti jako fino

    ОдговориИзбриши