петак, 20. јун 2014.

Sladoled od kukuruza sa karamel prelivom

Moram da vam kažem da me je radoznalost naterala da napravim ovaj sladoled i sad se ni malo ne kajem. Za ovo vam je potreban kukuruz šećerac, ili ako nemate svež,možete koristiti i iz konzerve.( creamed corn )



Sastojci: 500 ml slatke pavlake, 375 ml punomasnog mleka, 250 g šećera, 400 g skuvanog kukuruza šećerca , 4 žumanca
Priprema: U blender staviti kukuruz i mleko i sve izblendirati,tu smesu staviti u šerpicu, dodati pavlaku i šećer i sve zagrevati, mešajući da se šećer otopi ali ne treba da provri. ( ako volite da imate komadiće kukuruza onda nemojte potpuno samleti, ostavite male komadiće u smesi )

Umutiti jaja sa žicom za mućenje i polako dodavajući vrelu smesu od kukuruza i mleka u jaja, stalno muteći.
Sipati sve u šerpicu i vratiti nazad na ringlu i kuvati samo dotle dok, kad stavite varjaču u smesu ne ostane gušć smesa na varjači, smesa se mora mešati, inače će zagoreti.
Skloniti sa ringle,ostaviti da se malo ohladi a onda sipati u neku staklenu posudu i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi, najmanje 4 sata.

Sipati u mašinu za sladoled i pustiti da tradi sve dotle dok ne dobijete mekan sladoled...za vas,koji volite mekan sladoled možete ga jesti odmah, ja ga ne volim, sipati u posudu koja može da se stavi u zamrzivač i smrznuti preko noći ili najmanje 6 sati.
Za vas, koji nemate mašinu, izvaditri iz zamrzivača posle sat vremena i dobro ga izmešajte sa viljuškom, vratiti i ostaviti još sat-dva i još jednom izmešati sve sa viljuškom i onda ostaviti da se potpuno stegne ili raditi na način na koji vi pravite sladoled.


Ja sam poslužila sladoled sa karamel prelivom, koji sam sama napravila.

Karamel krem:  120 g šečera, 40 g putera, 100 ml slatke pavlake

Priprema: Staviti šećer da se polako topi na nižoj temperaturi i kad dobijete željenu boju otopljenog šećera, dodati otopljen puter i zagrejanu pavlaku i mutite sve dok se otopljen šećer ne sjedini sa pavlakom i puterom.
Pazite, kad dodate puter i pavlaku ( ja sam ovo zagrejala zajedno ) biće puno pene i budite pažljivi kad sipate u šećer, da se ne opečete.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi i sipati u teglicu i koristiti po potrebi.
Ova količina  je dovoljna za 4 porcije sladoleda.

Uživajte u ovim fantastičnim ukusima!!!!

6 коментара:

  1. Анониман20. јун 2014. 07:12

    Zima zima e pa šta je..napraviću ovo,nikad čula ti si draga moja pravo blago za pratiti!

    ОдговориИзбриши
  2. Draga mojo Džoli, volim malo drugačije i nešto novo i da ti kažem da sam bila skeptična kad sam videla ovaj recept....imala sam kukuruz, koji nije baš bio najbolji da se jede, puno mlečan i onda je bio idealan za ovu poslasticu. Od srca ti hvala.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala prvenstveno za recept za karamelu, nedavno sam imala ideju da prelijem kolač s njom ali sam naišla na brdo recepata i svi nekako različiti da se nisam usudila da neki isprobam... jer niko drugi sem mene u kući nije bio raspoložen za taj preliv ;)... Ali ovo je već nešto drugo, provereno i mnogo lepo izgleda preko ovog sladoleda. Prvi put čujem za sladoled od kukuruza :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sandra. Ja karemel krem jako volim, ptreko sladoleda ili nekad preko nekog kolača ( cheesecake ) a veruj mi da i ja nisam znala da se od kukuruza može praviti sladoled,ali kao što vidiš,može i vrlo sam zadovoljna. Pozdravljam te puno.

      Избриши
  4. Анониман21. јун 2014. 20:10

    Evo ja sam u procesu pravljenja a korstim creamed sweet corn iz konzerve pa ćemo videti!

    ОдговориИзбриши
  5. Ovaj sladoled mi je i više nego zanimljiv, zadnjih dana često radim sladoled od raznog voća, ali od kukuruza mi nikada ne bi palo na pamet napraviti ga, svakako ću probati !

    ОдговориИзбриши