уторак, 3. март 2015.

Pirinač sa tikvicama i slanutkom/leblebijama

Ručak bez mesa, sa dodatkom zelene ili kupus salate.


Sastojci:

1 šolja basmati pirinča ( 250 ml )
4 čena belog luka
2-3 kašike maslinovog ulja
250 g rendanih tikvica
300 ml povrtnog temeljca
100 g kuvanog slanutka/leblebija ( ne mora )
50 g rendanog parmezana
po ukusu so,biber
seckan peršun

Priprema:

Zagrejati maslinovo ulje, dodati sitno iseckan beli luk i pržiti samo dotle dok ne zamiriše, dodati pirinač i pržiti ga, zajedno sa belim lukom, nekoliko minuta.
Naliti sa povrtnim temeljcem ( ako ga nemate naliti sa vodom i dodati malo vegete ) i pustiti da provri.

Kad je provrelo, smanjiti temperaturu na tiho, poklopiti i kuvati pirinač dok tečnost ne uvri a pirinač skoro kuvan i onda dodati slanutak/leblebije
Izrendati tikvicu, zajedno sa korom i dodati pirinču, sve zajedno izmešati, poklopiti i staviti na ringlu još 5 minuta, na najnižu temperaturu.

Skloniti sa ringle, dodati izrendani parmezan i sitno iseckan peršun, posoliti i pobiberiti po ukusu i poslužiti toplo.

Ako izostavite parmezan može vam biti i postan ručak.

Prijatno!!!!

2 коментара: