петак, 1. мај 2015.

Passover Apple Cake

Ako volite jabuke, onda je ovo kolač za vas.


Sastojci:

3 jaja
100 g šećera
80 ml ulja
190 g matzo cake meal brašno ili sve namensko brašno
4 do 5 osrednjih jabuka
4 g praška za pecivo
1 kesica vanilinog šećera ili 2 kašičice vanilla paste
100 g žutog suvog grožđa
50 ml ruma ili tople vode

Za posip:

100 g pečenih i krupnije sečenih oraha
120 g braon šećera
1 do 2 kašičice cimeta

Priprema:

Suvo grožđe preliti sa rumom ili vrućom vodom i ostaviti sat vremena da omekša. Kod nas je suvo grožđe meko, tako da sam ja potopila u rum i ostavila da stoji samo 15 minuta.
Umutiti jaja u penastu smesu i dodavati po dve kašike šećera i svaki put dobro umutiti.Dodati vanilin šećer ili vanilla paste i umutiti sa jajima.
Kad je sav šećer dodat i umućen sa jajima onda dodati ulje u tankom mlazu i umutiti sa jajima.
Brašno i prašak za pecivo izmešati i prosejati po malo iznad posude sa jajima i sa spatulom sjediniti sa jajima.

Pečene i seckane orahe izmešati sa braon šećerom i cimetom i ostaviti sa strane.
Kalup, veličine 20cm X 20cm prekriti papirom za pečenje.
Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na kriške 1cm debljine.
Uključiti rernu na 175°C da se greje.

U pripremljen kalup sipati polovinu umućene smese od jaja i brašna.
Posuti sa polovinom smese od oraha i šećera, pokriti sa isečenim jabukama, preko jabuka posuti suvo grožđe i preko toga sipati ostatak smese od jaja i brašna, premazati da pokrije jabuke i preko toga naređati drugi deo jabuka i posuti sa ostatkom mešavine oraha, šećera i cimeta.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko sat i 15 minuta ili sve dotle dok kolač ne počne da se odvaja od stranica kalupa a gornji deo počne da se karamelizuje.
Meni je tačno trebalo sat i 15 minuta.

Pečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi, bar nekoliko sati, izvaditi zajedno sa papirom, iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom ili,po želji poslužiti sa umućenom slatkom pavlakom ili kuglom sladoleda od vanile.

8 коментара:

  1. Zorice,ja i vi bi trebale napraviti novi blog "SVE SA JABUKAMA" ili "ODA JABUKAMA"....
    Recept je bas po mom,ne previse kremasto a sa jabukama....svidja mi se i ovo slaganje ;-)

    ОдговориИзбриши
  2. Kolaci sa jabukama su mi najdrazi, a ovaj tvoj recept se cini izuzetno dobrim. Pamtim!

    ОдговориИзбриши
  3. Volim ovakav tip kolac, deluje bas socno :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Nataša...tamo gde su jabuke, tu smo i mi. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. looks like,,polish jabłecznik,yummy :)

    ОдговориИзбриши