субота, 1. август 2015.

Rolnice od tikvica sa šampinjonima

Tikvice su u punom jeku, zašto da ih ne iskoristimo do maksimuma. Ovaj recept sam videla sasvim slučajno na Yolinom blogu i naravno da sam morala da ih isprobam.


Sastojci:

2 do 3 veće tikvice
2 veća paradajza
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
250 g šampinjona
400 g pilećeg mesa
maslinovo ulje
oko 150 g gouda sir
50 g izrendanog Grana Padano sira
1 mala ljuta papričica
nekoliko grančica majčine dušice
1 kašika sitno iseckanog peršuna
po ukusu začini; biber, so, vegeta za piletinu, malo ljute mlevene paprike

Priprema:

Pileće meso ( ja sam koristila odkoštan batak i karabatak a može i belo meso ) oprati, očistiti od viška masnoće, odstranite kožicu i iseckati što sitnije možete.
Začiniti sa vegetom za piletinu, malo italijanskog ili grčkog začina,biberom,dimljenom ljutom paprikom ( prstohvat ), izmešati i ostaviti u frižider,najmanje sat vremena.

U veći tiganj sipati dve kašike ulja, zagrejati ulje na osrednjoj temperaturi i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti oko 5 minuta da luk omekša, dodati sitno iseckan beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše, oko 1 minut.

Dok se luk prži, očistiti šampinjone i iseći ih na male kockice, dodati ih u luk, zajedno sa sitno iseckanom ljutom papričicom i sa šampinjonima dodati i pileće meso i sve pržiti zajedno dok tečnost, koji su šampinjoni ispustili, ne uvri a piletina bude pržena.
Začiniti po ukusu,dodati sitno iseckan peršun i majčinu dušicu, izmešati i ostaviti sa strane da se ohladi.

Tikvice oprati,odseći im kraj i vrh i sa spravicom za tanko rezanje povrća, ili nožem, iseći tanke listove po dužini tikvice.
Moje tikvice su bile jako male, zato su moje rolnice male.
Iseći sir na manje štapiće i ostaviti ih sa strane.

Staviti tanko isečenu tikvicu i stavitu jednu kašiku fila,preko fila staviti štapić sira i zaviti u rolnicu, u slučaju da vam se rolnice otvaraju, staviti čačkalicu da je drži.


Zavijati rolnice dok imate materijala i poređati ih u pekač, koji ste prethodno podmazali sa malo ulja.
Iseći paradajz na pola, pa onda na tanje šnitice i svaku šniticu staviti između tikvica.
Preliti sa malo ulja i posoliti vrlo malo i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.


Izvaditi iz rerne i posuti sa izrendanim sirom, vratiti i peći još desetak minuta.
Pečene rolnice ostaviti da se kratko ohlade i poslužiti sa čašom belog vina.


Prijatno!!!!




4 коментара:

  1. Zvuci yummi, moram da probam. Jel ovo jelo moze da se podgreva?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Smiljo...kod nas nije ostalo da se podgreje ali mnogi ne podgrevaju zbog šampinjona,tako da nisam sigurna šta da ti kažem...možda je bolje da ga napraviš za ručak tog istog dana, kad ćete jesti.Ako si podgrevala ranije ručkove koji su pripremljeni sa šampinjonima i bila ti je u redu, onda možeš i ovo.Toplipozdrav.

      Избриши