петак, 15. јул 2016.

Challah sa izdancima belog luka i praziluka

Od izdanka belog luka ( ne znam kako se to tačno zove na srpskom ovde je garlic scape ) napravim odličan pesto, ali ovog puta ga nisam imala dovoljno, a prodavnica, koja je to ranije prodavala, je srušena, da bi napravili novu zgradu ( jedina prodavnica koja je prodavala voće i povrće koje je mahom iz Ontaria, e sad je više nemam, moram ići na farmersku pijacu, koja je samo jednom nedeljno ) ali bolje išta nego ništa. U mojoj bašti je bilo dovoljno da se napravi ovaj hleb i malo putera sa svežim začinskim biljkicama...


Sastojci:
360 g sve namenskog brašna
120 g tople vode
7 g suvog kvasca
1 1/2 kašičica soli
75 g putera ili ulja
2 jaja
2 kašike meda

za premazivanje:
1 umućeno jaje
semenke po izboru

Za fil:
8 većih izdanka belog luka
1 struk praziluka
30 ml maslinovog ulja
so i biber

Priprema:
Izdanke oprati i tvrdi deo odstraniti, koristiti samo meke delove, koje ćete sitno iseckati.
Praziluk očistiti, raseći na pola i dobro oprati pod mlazom hladne vode da isperete pesak.Sitno iseckati i njega.
U tiganj sipati maslinovo ulje, zagrejati na osrednjoj temperaturi i staviti oba luka da se prže.Povremeno promešajte da ne izgori i pržiti dok luk ne omekša.
Skloniti sa ringle,posoliti i pobiberiti po ukusu.


Otopiti puter i ostaviti da se prohladi.
Jaja blago umutiti.
U toplu vodu dodati ( ja sam vodu merila na vagicu da bude 120 g ) med i razmutiti da se otopi, dodati kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati brašno , dodati so i izmešati sve zajedno i u sredinu brašna napraviti udubljenje.
Sipati otopljen puter, dodati umućena jaja, i nadošli kvasac i sad početi da mesite mikserom sa spiralnim nastavcima, mesiti oko 10 do 12 minuta dok nedobijete, meko, glatko i elastično testo. ( ovo je vrlo važno kod ove vrste hleba )
Ovo takođe može da se mesi rukom, ali morate da izbegnete iskušenju da dodate i malo ekstra brašna...testo koje dobijete je po malo lepljivo.
Oblikovati testo u kuglu, pomozite se sa vrlo malo ulja, i sa kap-dve ulja premažite vanglicu i staviti testo.
Pokriti testo i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu ( ja sam se pomagala sa gustinom, jer testo mi se lepilo za radnu površinu ) i podeliti ga na 3 dela, svako treba da je oko 220 do 245 g ( kod mene je bilo 245 g ) i rastanjiti u pravougaonik dužine pleha, u kom će se hleb peći, moj je bio 10cm X 32cm ili sličnih veličina. Pomažite se sa gustinom ili sa vrlo malo brašna.
Ako možete da vidite na slici koliko je ovo testo dobro umešeno, svuda po njemu ima mehuriće...


Rastanjeno testo posuti sa trećinom ohlađenog fila i zaviti u rolat.
Tako isto uraditi i sa preostala dva dela testa.


Kad ste zavili sva tri rolatića, gornje krajeve spojiti da su zajedno ( vidite sliku ) i sad pletite sva tri rolata u pletenicu i kad dođete do kraja te krajeve malu ugurati ispod pletenice.


Upletena pletenica bi trebala da izgleda ovako.


Preneti je pažljivo u pleh, koji ste prethodno isprskali sprejom za pečenje ili podmazali sa puterom ili ulje. Hleb premazati sa umućenim jajetom i prekriti sa providnom folijom, koju ste blago premazali sa uljem, da se ne zalepi za testo ( ovo je važno samo ako hleb pečete u plehu, ne u kalupu ) i ostaviti na toplom mestu da još jednom pletenica naraste.
Umesto kalupa, ova pletenica se može peći i na običnom plehu, oko 40cm dužine, ali onda vam neće puno da ode u visinu, više će da se raširi u širinu..ja sam namerno pekla u ovom kalupu da mi hleb bude višlji..vi radite kako hoćete.
Kad je pletenica narasla do 2/3 kalupa, uključiti rernu na 185°C da se zagreje i premazati hleb još jednom sa umućenim jajetom i posuti semenkama po vašem izboru. ( kod mene je laneno seme, crni susam i obični susam )
Kad se rerna zagrejala, staviti hleb da se peče i posle 15 minuta izvaditi hleb iz rerne i premazati još jednom sa preostalim umućenim jajetom svuda da bi vam bila podjednaka boja.
Vratiti u rernu i peći još 15 do 20 minua, u slučaju da počne puno da rumeni, prekriti sa pek papirom.


Ispečen hleb izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta u kalupu,možda će vam bitipotrebno da okolo ivica pređete nožem i okrenuti hleb na žicu i ostaviti da se ohladi.
Ja nisam mogla da čekam da se potpuno ohladi, sekla sam ga još toplog.


Ovako pripremljen hleb je izuzetno lep i ukusan a mek je kao sunđer.
Testo se može zamesiti uveče, ostaviti preko noći u frižider i ujutru ostaviti na sobnoj temperaturi da se udvostruči i onda nastaviti sa pripremom... da li bi mogao i da se napravi i ostavi preko noći u frižider i onda izneti ujutru samo da naraste,ne znam...probaću sledeći put kad ga budem pravila...

Prijatno!!!!

1 коментар: