четвртак, 21. јул 2016.

Supa / čorba od luka

Može da vam bude posno a i ne mora...nama je bio odličan lagani ručak.


Sastojci:
350 g crnog luka
15 g putera
15 ml maslinovog ulja
1/2 kašičice italijanskog začina
750 ml do 1 litra temeljca ( povrtnog ili kokošijeg )
125 ml belog vina
1 puna kašičica suvog začina
po ukusu so i biber
1 list lovora
1/2 kašičice šećera

Priprema:
Luk očistiti i iseći na tanke kolutove ( ja sam koristila ovu spravicu da isečem luk na tanke kolutove )
U šerpu sipati ulje i puter, otopiti i zagrejati na osrednjoj temperaturi i dodati luk i pržiti dok luk ne omekša i postane staklast.

Naliti sa temeljcem, ( ako hoćete da vam je čorba posna, naliti sa povrtnim temeljcem ili vodom i umesto putera staviti 15 ml više maslinovog ulja ) dodati vino,lovorov list, pola kašičice šećera, italijanski začin i pustiti da se kuva dok luk potpuno ne omekša.

Skuvanu supu / čorbu možđete poslužiti sa kašičicom gustog jogurta, pestom ili sa krostinima..izbor je vaš.


Prijatno!!!


Zašto je dobro jesti crni luk:

Sulforna jedinjenja sprečavaju zgrušavanje i stvaranje grumenova trombocita. Ova sulforna jedinjenja, pored toga, snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju funkcionisanje ćelijske membrane crvenih krvnih zrnaca. Crni luk može sprečiti i neke bolesti srca.

Studije su pokazale da crni luk može pomoći u povećanju gustine kostiju i može biti od koristi ženama u menopauzi koje gube gustinu kostiju. Žene koje su prošle kroz menopauzu svakodnevnim jedenjem crnog luka smanjiće rizik od lomljenja kuka. Samo svakodnevnim jedenjem crnog luka ojačaćete kosti.

Zato ga obavezno ubacite u ishranu i jedite dosta luka. Visok sadržaj sumpora u luku dobar je i za vezno tkivo, jer je mnogim komponentama veznog tkiva potreban sumpor kako bi se formirale.

Crni luk je dobar u borbi protiv zapaljenja. Antioksidanti koji se nalaze u njemubore se protiv zapaljenja sprečavajući oksidaciju masnih kiselina u vašem telu. Kada imate niži nivo oksidisanih masnih kiselina, telo proizvodi manje molekula koji su odgovorni za zapaljenja.

Dokazano je da crni luk snižava rizik od oboljevanja od nekih vrsta raka, čak i kada se konzumira umereno. Luk smanjuje rizik od raka debeleog creva i raka jajnika. Jedite više crnog luka ako hoćete da se zaštitite, nemojte ga izbegavati. U svako jelo u koje možete stavite bar jedan luk.

Luk ima potencijal da poboljša balans šećera u krvi i da spreči bakterijske infekcije. Pored sumpornih sastojaka, i flavonoid kvercetin koji se nalazi u crnom liku ima antibakterijska svojstva. Luk koji dugo stoji iseckan ili se izlaže visokoj temperaturi duže od 10 minuta gubi svoja lekovita dejstva.

1 коментар: