уторак, 13. јун 2017.

Mushrooms a la Grecque / Čorba od gljiva na grčki način

Čorbice su idealne za ovo letnje vreme, jer su izuzetno zdrave i brzo se naprave.


Sastojci: 2 kašike sitno iseckanog svežeg origana,1 list lovora,500 ml paradajza iz konzerve ili isto toliko svežeg paradajza,sok od 1 limuna,65 ml maslinovog ulja,125 ml suvog belog vina,pola struka praziluka, samo beli i svetlo zeleni deo, sitno iseckanog,2 do 3 čena belog luka, sitno iseckati,250 ml povrtnog temeljca,1 kašičica soli,1/2 kašičice bibera,1/2 kašičice dimljene mlevene paprike,1/4 kašičice mlevene ljute paprike,500 do 750 g gljiva

Priprema: Ako koristite svež paradajz, kratko ga blanširati u provreloj vodi, staviti u ledenu vodu i skinuti kožicu.Iseckajte ga na kockice.Ja nisam imala baš tako zreo paradajz pa sam koristila seckani paradajz sa začinima iz konzerve.

Sve sastojke, osim gljiva staviti u šerpu,pustiti da provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati 5 do 7 minuta.
Za to vreme oprati gljive, i iseći ih na malo deblje šnitice.
Dodati gljive i kad provri ponovo, kuvati 5 minuta poklopljeno.
Posle tog vremena otklopiti,promešati i kuvati još 8 do 10 minuta.

Poslužiti toplu čorbu,možete da pospete sa svežim začinkskim biljkicama, po vašem izboru.

Ako nemate svež origano, onda slobodno koristiti suv i dovoljna je jedna puna kašičica.
Ako vam je čorba gusta,dodati temeljac onoliko koliko želite da vam je čorba gusta.
Ako paradajz je previše kiseo, dodati kašičicu šećera.


6 коментара: