уторак, 6. март 2018.

Picnic Ham ( ili po našem šunka )

Mi je mnogo volimo i obično je pravim za Uskrs, pored ćuretine, jer neki ne vole ćuretinu ...znam da se u mnogim krajevima kuvana šunka jede za doručak, kod nas ne, jede se za ručak. Dok sam bila kući sa mamom, mi nikad nismo pravili šunku za Uskrs, kod nas se uek spremala mlada jagnjetina, a pošto je nas dve nismo volele, mi smo ispekle parče prasetine i to nam je bio uskršnji ručak. Od jedne šunke nas dvoje ćemo imati oko 3 ručka, danas je bila sa pečernim krompirom, kao prilog, sutra ću videti šta ću ( razmišljam ) a zadnji dan će biti pasulj od ostatka mesa i koske od šunke, tako da nam je ovo idealno jer ćemo od jedne šunke imati nekoliko ručkova.


Sastojci :  2.5 kg do 4 kg šunka, 3 do 4 čena belo luka, 2 manje glavice crng uka, 10 do 15 zrna bibera, 3 do 4 lista lovora
Sastojci za sos za premazivanje: 2 manje pomorandže ili 3 do 4 mandarine, 100 g braon šećera, 100 ml jabukovog sirćeta, 2 kašike meda, 2 kašike senfa, pola kašičice cimeta, pola kašičice soli, 1 / 4 do 1 /2 kašičice ljute mlevene, dimljene ili obične, paprike

Priprema: Šunku, najbolja je ona koja ima kost u sredini, oprati je i staviti u veći lonac. Naliti je sa vodom i staviti je da se kuva. Kad je prebacio ključ, kuvati je još 5 minuta i odliti tu vodu iz lonca.
Ponovo naliti sa čistom hladnom vodom,dodati lovorov list, biber u zrnu, oljušten beli luk, isečene glavice crnog luka na polovine i pustiti da provri, kad je provrelo, kuvati oko 1 sat na tihoj temperaturi.
Izvaditi šunku a vodu,u kojoj se ona kuvala, procediti i ostaviti i upotrebiti je kad budete kuvali pasulj ili kiseli kupus.
Od koske, koja je u šunki, najbolje je skuvati pasulj a ko voli, može i kiseli kupus, a uz to dodati još mesa od šunke.

Dok se šunka kuva, napraviti sos za premazivanje šunke.
Ako nemate ni pomorandže ni mandarine možete da koristite sok od pomorandže, mada su voćke bolje jer one imaju i pulpu u sebi i biće vam sos gušći.
Ako mislite da vam je sto grama braon šećera previš, smanjite na pola i garantujem vam da vam šunka uopšte neće biti slatka, jer senf i ljuta mlevena paprika će da izbalansiraju tu slatkoću.
Sve sastojke za sos stavite u blender i izblendirati dok ne dobijete glatku masu.

U veći pleh, u koji može da stane cela šunka, sipati malo ulja i malo od vode koju ste procedili.
Staviti šunku i oštrim nožem raseći kožu ( ko želi, kožu može da skine, moj muž je voli i on neda da se koža skine ) na kockice ali kad sečete raseći po malo i unutrašnjost šunke.
Premazati sa trećinom sosa i staviti u zagrejanu rernu na 175° i peći oko sat vremena, izvaditi iz rerne i premazati ponovo sa još jednom trećinom sosa i vratiti i peći još pola sata, opet premazati sa zadnjom trećinom i peći još pola sata.
Pred kraj pečenja slanina i kožica će vam lepo biti hrskavi i dobiće lepu rumenu boju.

Pečenu šunku ostaviti 5 do 10 minuta da se odmori, iseći na šnite i pslužiti sa pečenim krompirom i salatom po vašem izboru,ko želi, može da posluži i sa kiselim kupusom ili podvarkom sa strane.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар